вівторок, 24 січня 2017 р.

      Коли святкують Тетянин день або Міжнародний день студента

У нашій традиції здавна повелося так, що ми дуже любимо збиратися в колі рідних і друзів, щоб щось святкувати. Після всіх новорічних свят в двері стукає Тетянин день День студента. Коли в Україні відзначають Тетянин день?

        День Тетяни та студентства: історія та традиції
Тетянин день, або День  студентства, який часто плутають з Міжнародним днем студента — це свято у народному календарі східних слов'ян і пам'ятна дата. Ця дата встановлена в пам'ять про мученицю Татіану Римську. У 1755 році імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету. Після цієї події Тетянин день свято також став вважатися символом народження університету, а трохи пізніше і Днем студента. Нагадаємо, що в Україні День студента відзначають 17 листопада, він же вважається Міжнародним днем студента.
     Тетянин день, коли відзначають, орієнтуються більше на слов'янську традицію святкування, де вшановують пам'ять ранньохристиянської мучениці, що зазнала тортур за віру при імператорі Олександрі в 3 столітті. Тепер свята Татіана є заступницею і покровителькою всіх Тетян. 25 січня всі Тетяни відзначають свої іменини. В церквах проходять богослужіння на честь мучениці Татіани, ставлять свічки за успіхи у навчанні. Цей день — чудова нагода привітати всіх Тетян і проявити приємні знаки уваги.
Коли святкують Тетянин день або Міжнародний день студента
Інші назви дня у слов'янській традиції: Бабин кут, Солниш, Тетяна, Тетяна Водохресна. У Тетянин день 25 січня дівчата з допомогою хитрощів намагалися принадити женихів. Для цього вони розстилали у двері будинку спеціальний половічок. Хто про цей підстилка у свято повитирає ноги, той буде в будинку дівчини частим гостем.
Коли святкують Тетянин день або Міжнародний день студента

Немає коментарів:

Дописати коментар